30.04.1967 Ton van Heugten wint zonnige motocross in Gouda

Op het korte, snelle circuit van de Motocross Club Holland te Gouda hebben renners en publiek zondag 30 april 1967 kunnen genieten van het nu al weken lang blijvend mooie weer. Ales werkte mee om een mooie wedstrijdmiddag te doen ontstaan, behalve de wind. Aangezien in Gouda het publiek de wedstrijden bekijkt voornamelijk vanaf de hooggelegen dijken, en aangezien de wind daar loodrecht opstond, moeten de toeschouwers nogal wat stof stikken. In telkens drie manches van tien ronden mochten de renners bepalen wie er met de bloemen naar huis kon gaan. Voor de 50 cc'ers was deze afstand voldoende, maar voor de beide andere snelle klassen vonden wij dit toch wel wat weinig. Zodoende waren alle wedstrijden, inclusief de pauze, binnen een tijdsbestek van iets meer dan twee-en-een-half uur afgelopen.

250 cc Junioren
Om twee uur gingen de 250 cc junioren als eerste groep van start. Na één ronde kwam Gerrit Elbert als eerste door, onmiddellijk gevolgd door De Wit, Wally van Peer en de latere winnaar Jo Ruinemans. De broer van Wally van Peer, de eveneens op een Bultaco rijdende Henk van Peer, was als laatste van het startveld vertrokken, maar kwam toch reeds als negende door. In de tweede ronde valt Gerrit Elbert en verliest daardoor vijf plaatsen. Jo Ruinemans verdringt in de vierde ronde de op kop liggende De Wit en laat daarna niemand meer voorbij komen. Elbert weet na zijn slippertje terug te komen op de tweede plaats, en bouwt een flinke voorsprong op op Henk van Peer, die zich door het hele veld heeft weten te worstelen. In deze volgorde gaan zij door de finish, met op de vierde plaats Wally van Peer.

In de tweede manche zijn de rollen omgedraaid want nu weet Gerrit Elbert van kop af te winnen. Jo Ruinemans heeft in het begin een lichte achterstand, maar weet in de achtste ronde langs Gerrit Elbert te komen. Het lukt hem echter niet om Elbert van de eerste plaats te verdringen. Om de derde plaats werd hard gevochten door de Gebr. Van Peer, Daardoor moest Nifterink plaats maken voor Henk van Peer, maar zijn vijfde plaats kon niemand hem toen meer afnemen, ook niet de zeer constant rijdende Vermeulen die de gehele manche de zesde positie behield. Wally van Peer weet net voor zijn broer door de finish te gaan.

In de finale zal het er dus om gaan spannen, want de grote kanshebbers voor de eerste en die voor de derde plaats hebben evenveel punten. Nu gebeurt er iets grappigs, want terwijl de renners klaar staan om te vertrekken heeft niemand in de gaten dat Gerrit Elbert er niet bij is. Pas als het stof na de start een beetje opgetrokken is, kom Elbert uit het rennerskwartier. Er wordt afgevlagd en opnieuw gestart. Gerrit Elbert is nu als eerste weg en weet vier ronden lang de eerste plaats te bezetten, maar dan is het Jo Ruinemans die voor Gerrit Elbert en Henk van Peer langs de jurywagen flitst. In een vertwijfelde poging zijn eerste plaats te heroveren schiet Gerrit Elbert in de touwen en moet tot overmaat van ramp ook nog Henk van Peer voorbij laten gaan. In deze volgorde komt geen wijziging meer. Wally van Peer bezet de vierde plaats en wordt dus door zijn broer verslagen in het eindklassement.

50 cc
Vervolgens komen de 50 cc Senioren aan bod. Zal Jan van Beek revanche nemen op Anton Gebben na zijn nederlaag in Harfsen? Het lijkt er wel op, want na een mooie start nestelt hij zich resoluut op de eerste plaats en staat die niet meer af. Anton Gebben verovert in de vierde ronde de tweede plaats van de in de training aan zijn been gewonde plaatselijke favoriet Ries Huisman. Huisman weet nog enkele ronden de derde plaats vast te houden, maar moet op het einde toch nog Akkerman, Arno Drezen en J. Beukhof laten passeren.

In de tweede manche is Jan van Beek weer het eerste weg maar Anton Gebben zit aan zijn wiel. Hoewel Gebben in de vijfde ronde door een foutje nogal wat terrein verliest, weet hij de achtste ronde onder gejuich en applaus van het publiek Jan van Beek in een lange linkerbocht te verschalken en daarna als eerste te finishen.

Weer is het de derde manche die uitsluitsel zal moeten geven. Helaas heet Jan van Bee een slechte start maar hij vecht hard om naar voren te komen. In de vijfde ronde is hij derde maar valt vervolgens, zodat hij terugvalt naar de achtste plaats. Hij werk zich weer op naar de zese, maar dan valt de geblokte vlag en is het afgelopen. Met 100 meter achterstand wordt Jo Ruinemans tweede voor Arno Dreezen en Ries Huisman. Weer ontvangt Anton Gebben dus de bloemen.

Inters / Senioren
Zes Internationalen en vijftien Senioren vertrokken in de eerste manche 500 cc. Ton van Heugten is de eenzame leider en wint met flinke voorsprong op Harry Driessen, die de gehele manche tweede was. Henk Knuiman en Rudie Boom betwisten elkaar de derde plaats, totdat in de voorlaatste ronde Jan Keizer die eer voor zich opeist. Jo Heyboer finisht als zesde, maar wordt gediskwalificeerd omdat hij ergens een korter weggetje ontdekt had.

Ook de tweede manche is niet zo bar spannend. Ton van Heugten voert de volle tien ronden het veld aan, met steeds Henk Knuiman op de tweede plaats. Jan Keizer en Jo Heyboer wisselden om de derde plaats, en eindigden in deze volgorde.

In de derde manche is Jo Heyboer duidelijk het snelste weg maar komt slechts enkele honderden meters, dan breekt de ketting van zijn Lindström. Daarna zijn het eer Ton van Heugten en Harry Driessen die voortdurend een en twee blijven. Henk Knuiman weet zijn zware Triumph op de derde plaats te houden vóór Klaas Oenema die in de beginfase eerst Dirk van de Kolk, daarna Ad Verhoeven achter zich weet te houden. Ton van Heugten ontvangt uiteindelijk niet alleen de bloemen maar ook de kussen van “Miss Crossclub”.

De uitslagen:

 

250 cc Junioren:

1 Jo Ruinemans  Steenwijk  Husqvarna

2 Gerrit Elbert  Hengelo (Ov)  Montesa

3 Henk van Peer  Bilthoven  Bultaco

4 Wally van Peer  Bilthoven  Bultaco

5 H. van Nifterik  Vreeswijk  Husqvarna

6 A. Vermeulen  Bergambacht  Greeves

7 C. Bol  Oegstgeest  Husqvarna

8 Nico Pons  Bergambacht  Greeves

9 R. Blauwboer  Den Helder  DOT

10 J. Koenen  Leiden  DOT

11 D. Bootsman  Amsterdam  Greeves

 

50 cc Senioren:

1 Anton Gebben  Rouveen  Kreidler

2 Jan van Beek  Zelhem  Looman Spec.

3 Arno Drezen  Maastricht  Rond-Sachs

4 G.J. Ruinemans  Steenwijk  Crosta

5 Ries Huisman  Gouda  Boele Spec.

6 J. Beukhof  Bennekom  Rond-Sachs

7 J. Hogendoorn  Gouda  Rond-Sachs

8 G. Lenderink  Zelhem  Looman Spec.

9 H. Stuivenberg  Velp  Crosta

10 B. Akkerman  Rotsterhaule  Rond-Sachs

11 F. de Haan  Zaandam  Barn Spec.

12 Sally van Peer  Bilthoven  Boele

13 G. Eelderink  Halle  Looman Spec.

14 J. Veenhof  Doetinchem  Brudo

15 P. Kleinen  Maastricht  Kreidler

 

500 cc Senioren:

1 Ton van Heugten  Amersfoort  Husqvarna

2 Harry Driessen  Stein  CZ

3 Henk Knuiman  Wijchen  Triumph-Metisse

4 Jan Keizer  's-Heerenberg  Husqvarna

5 Klaas Oenema  Gorredijk  Husqvarna

6 Ad Verhoeven  Eindhoven  CZ

7 Dirk van de Kolk  Lochem  Maico

8 Frank den Edel  Gouda  Triumph-Metisse

9 Hans Polsvoort  Lochem  Husqvarna

10 Jo Roelofs  Gorssel  BSA

11 Rudie Boom  Amsterdam  Husqvarna

12 Henk Tragter  Eefde  Maico

13 Han Vels  Westendorp  Triumph